Welkom op Nachtvissers.nl!

De website heeft veel voor karpervissers te bieden! Aan de linkerkant vindt je categorieen met informatie die interessant zijn voor beginnende en ervaren karpervissers. Ook bieden wij hoge kwaliteit karper aas aan in onze webshop, houden we een logboek en foto album bij van onze vangsten en zijn er reactie mogelijkheden genoeg.

Vissen en Voeren met Partikels in de Winter

oktober 28, 2009 0 Reacties →

Partikels zijn een verzameling van natuurlijke aassoorten zoals mais, zaden, noten, bonen en nog veel meer. Je kan het zo gek niet bedenken of op natuurlijk aas is karper te vangen. Deze vaak goedkopere, maar effectieve aas- en voersoorten worden heel veel gebruikt.

In de zomer en de wat warmere maanden van het jaar zijn er veel vissers die de partikels gebruiken om hun stekken op te bouwen. Ook wordt het vaak gebruikt aan de hair. In de winter wordt de partikels beduidend minder gebruikt en vaak overgegaan op (zelfgedraaide) boilies. Hoe komt dit nou?

Er zijn een aantal partikels die niet zo goed lopen in de winter. Dit gaat vooral om de wat groffere, hardere en zwaardere partikels. Partikels als tijgernoten, harde mais en vogelzaad. Omdat de karper in de winter vrij weinig eet zullen ze ook vooral weinig moeite willen doen om het weinige voedsel binnen te krijgen. Het hoeft niet zo nodig.

Partikels Winter
Niet alles wat hier ligt is ook in de winter even effectief.

Het is dus verstandiger om met de wat zachtere partikels als zoete mais, kikkererwten en hennep te vissen. Dit is makkelijk te verteren en er komt een goede geur en smaak van af die de karper altijd wel interessant vind.

Een zeer belangrijk punt waar je op moet letten is dat de diameters die je gebruikt voor je partikels (maar zeker ook je boilies) niet te groot zijn. Hoe kleiner het aas en voer is, hoe makkelijker het weg te krijgen is. Vandaar dat de partikels en halve/kwart boilies wat beter te gebruiken zijn als zware en (te) grote boilies. De bedoeling is dat de karper niet na 3 ‘happen’ vol zit.

In de winter is het belangrijk dat er gevoerd wordt met een totaal-aas. De karper moet alle benodigdheden voor een gezond leven vinden in jouw bol of partikel. De karper beweegt namelijk weinig tot niet en hoeft in de winter dus alleen rond jouw voerplek te blijven hangen om te overleven.

De theorie die net voorbij is gekomen over het totaal-aas gaat eigenlijk niet op bij partikels. De karper zal na een aantal keer partikels te hebben gegeten ze een beetje beu beginnen te geraken, vooral ook omdat niet alle voedingsstoffen in dit aas aanwezig is. Ze zullen weer wat meer gaan zwemmen om die andere voedingsstoffen binnen te krijgen, of ze eten juist helemaal niet meer. En jij vangt ze dus niet meer op jouw voorgevoerde stek.

Partikels zijn wel degelijk te gebruiken in de winter, maar dan vooral als instant aas. Voor de voor-voer campagnes zijn de totaal-aas boilies veel beter en effectiever. Ben niet afhankelijk van de partikels, maar zorg er wel voor dat er altijd wat zachte partikels in de tas zitten voor het geval dat je daar instant vertrouwen in hebt.

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Stefan Vervoort

URL: http://twitter.com/divitodesign

Beschrijving: love football, enjoy design, interesting video, shoot photos, write blogs, catch carpers, keep chilling. @divitodesign.

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!