Welkom op Nachtvissers.nl!

De website heeft veel voor karpervissers te bieden! Aan de linkerkant vindt je categorieen met informatie die interessant zijn voor beginnende en ervaren karpervissers. Ook bieden wij hoge kwaliteit karper aas aan in onze webshop, houden we een logboek en foto album bij van onze vangsten en zijn er reactie mogelijkheden genoeg.

Voedsel van de Karper

oktober 26, 2009 1 Reacties →

De karper eet alles; het is een echte veelvraat. Alles wat eetbaar is, plantaardig of dierlijk voedsel, wordt door de karper gegeten. Zo komt ‘ie aan de noodzakelijke koolhydraten, eiwitten, vitamines en andere stoffen om te overleven.

Je zou dus denken dat op allerlei soorten aas karper gevangen kan worden. Dat is ook zo, alleen zal het ene aas betere resultaten geven dan anderen. Verschillend aas bevat namelijk verschillende voedingswaardes en stoffen, en de karper heeft een verschillende behoefte naar deze stoffen. Niet elke stof (en dus aassoort) hoeft elke dag gegeten te worden, terwijl andere aassoorten wel voeding bevat die de karper meer nodig heeft.

Het is dus heel belangrijk met het kiezen van de aassoort of ingrediënten om te weten wat, wanneer en waarom een karper bepaalde voedingsmiddelen nodig heeft. Even een snel voorbeeldje.

De mens is afhankelijk van eten en drinken, maar niet elk van deze behoeftes zijn op elk moment van de dag of periode in het jaar gelijk. Zo zal men in de zomer als het warm is, meer eten en veel meer drinken. In de drukke zomer is er meer behoefte aan eten en drinken dan wanneer men in de winter het allemaal iets rustiger aan doet.

xDSC01982
Aassoorten genoeg om de karper te vangen, maar welke is nou het beste?

Zo ook met de karper. De behoeftes voor de noodzakelijke stoffen zal per seizoen verschillen. Dit komt door de temperatuur van het water. Omdat de karper een koudbloedig dier is past de temperatuur van het lichaam zich aan aan de temperatuur van het water. Dit heeft grote invloed op de vertering en aas-voorkeuren van de karper. Zo zal de karper in de winter veel slomer zijn en minder energie verspillen, terwijl ze in de zomer staan te springen om te bewegen en te vreten.

Om een duidelijke uitleg te geven over ‘welk soort aas wanneer aanbieden’, zal ik eerst de componenten van een goede voeding van een karper ordenen en uitleggen.

  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Vetten
  • Vitamines
  • Aminozuren
  • Mineralen
  • Vezels

Uit dit lijstje zijn drie hoofd-componenten aan te geven. De eiwitten zijn voor de groei en opbouw, de koolhydraten en vetten zijn om energie te leveren. We gaan ons concentreren op deze drie hoofd-componenten.

Om aan de ‘kwaliteits-eisen’ van de karper te voldoen zullen we dus moeten proberen om deze drie componenten in de juiste hoeveelheden en in de juiste omstandigheden aan te bieden. Zo krijgt de karper de goede voeding om te groeien en krijgen wij de mogelijkheid om ze eens wat vaker van dichtbij te bekijken.

Zoals eerder besproken verschilt de behoefte per watertemperatuur en dus per seizoen. Toch zijn er nog steeds vele discussies over welke verhoudingen een aassoort moet bevatten per periode van het jaar. Ook ik heb de wijsheid niet in pacht, dus hier wat gedachtes over aas en verhoudingen.

Verhoudingen

Een goede basis voor een winter-aas is een mix van 20-30% eiwitten, 50-60% koolhydraten en 15% vetten. Deze verhoudingen zijn natuurlijk geheel vrij in te vullen, maar het levert in ieder geval een wat ‘schralere’ bol op.

In de zomer daarentegen kan een mix met 10-15% eiwitten, 60-70% koolhydraten en 15% vetten beter werken. De karper krijgt een bol die meer energie levert. In de herfst zal de karper de zomer mix een beetje richting de wintermix moeten worden aangepast (dus iets meer eiwitten, iets minder koolhydraten e.d.) en in het voorjaar mogen er al wel weer wat meer koolhydraten in de mix zitten.

xDSC02421
Er zijn genoeg kwalitatieve ingrediënten te krijgen voor het maken van goed aas.

Het is best lastig om tot een goede balans te komen van ingrediënten en verhoudingen. Toch zal er veel moeten worden geëxperimenteerd met deze ingrediënten en verhoudingen om tot de goede mix te komen op jouw water. Zorg dus dat je genoeg leest over boilies, aas en ingrediënten om tot een goede basismix te komen en zorg hierna dat je de boilies goed test. Dit levert je meer kennis over je aas op en zal tot betere inzichten en resultaten leiden.

Ook hier op nachtvissers.nl zullen we druk zijn met het experimenteren met aas en de resultaten hiervan zullen uitgebreid besproken worden op de site. Een reactie plaatsen op dit artikel kan altijd via het reactie formulier.

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Stefan Vervoort

URL: http://twitter.com/divitodesign

Beschrijving: love football, enjoy design, interesting video, shoot photos, write blogs, catch carpers, keep chilling. @divitodesign.

1 Comment

  1. chill artikel speef! goeie informatie hor

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!