Welk Partikels Gebruiken om een Voerstek op te Bouwen

augustus 15, 2009 9 Reacties →

Sinds jaar en dag wordt er gebruik gemaakt van voeren. Dit gebeurt om de karpers naar jou stek te lokken zodat je ze kan vangen.

Nu kan men instant vissen of een stek voorbereiden door middel van voorvoeren. Terwijl de meeste karpervissers die voorvoeren wel vissen met boilies, zijn er maar weinig die puur en alleen voorvoeren met boilies. Vaak hebben ze andere alternatieven die veel goedkoper zijn.

Aangezien de gemiddelde visser niet altijd honderden euro’s klaar heeft liggen om een leuke stek op te bouwen met boilies zullen we een aantal goede alternatieven bespreken om toch die mooie stek op te bouwen. Deze alternatieven heten Pallets of Partikels. Vaak kan een handje van deze aassoorten bij je stek ook geen kwaad.

Mais

maisMais wordt in de karpervisserij veel gebruikt en dit is niet voor niks. Mais bevat een heel specifieke, zoete geur waar veel zoetwatervissen gek op zijn. Zo ook de karper. In de winkel bestaan er voorgeweekte blikken mais, maar die zijn relatief duur. Als je veel wilt gaan voeren zou ik aanraden om harde mais in te slaan. Die kun je op de volgende manier klaar maken voor het voeren.

Bereidingswijze:

 • 24 uur laten weken in een ruimte ton water. Die ruimte ton in belangrijk zodat het water goed tussen de korrels komt en dus overal goed kan laten weken.
 • 50 minuten tot 90 minuten koken. Meerdere mensen koken hun mais maar een uurtje zodat de mais hard is, maar ik kook de mais liever een beetje kapot zodat op de voerplek de geur goed vrij komt.
 • Voeren maar.

Tijgernoten

tijgernotenTijgernoten zijn een favoriet bij menig karpervisser omdat er makkelijk mee kan worden gevoerd en de karpers smullen ervan. Een nadeel is dat op weinig beviste wateren de karpers het aas misschien niet of nauwelijks kennen. Indien dit gebeurd is een mix met mais meestal genoeg om de karpers te laten wennen.

Bereidingswijze:

 • 32-48 uur laten weken in water, in de zelfde situatie als bij mais, alleen iets langer.
 • 50-80 minuten koken.
 • Bij het afkoelen zullen de tijgernoten samen met het water een drapperige mix worden. Dan zijn ze klaar.
 • Voeren maar.

Duivenvoer

duivenvoerDuivenvoer is een van de betere voermiddelen om je stek mee op te bouwen. Dit vooral omdat er veel verschillende soorten nootjes en zaden inzitten en brengt dus verschillende geuren en smaken samen op je voerplek.

Bereidingswijze:

 • 24 – 48 uur laten weken in water.
 • 60-70 minuten laten koken in schoon water.
 • Voeren maar.

Kikkererwten

kikkererwtenKikkererwten is een aassoort waar men niet zo snel aan denkt als er een voerplek moet worden opgebouwd. Toch heeft deze aassoort de voordelen dat het goedkoop is om een voerstek mee op te bouwen, en omdat er een hele goede smaak afkomt.

Voer de kikkererwt alleen niet te veel omdat ze vrij snel verzuren. Als niet alle kikkererwten worden opgegeten kun je een verzuurde voerplek krijgen waar geen karper meer op af komt.

Bereidingswijze:

 • 5-7 uur laten weken in water.
 • 15-20 minuten koken.
 • Kikkererwten omgooien in koud water en dan weer laten weken. Dit weken duurt ongeveer nog 10 tot 12 uur.
 • Voeren maar.

Andere Soorten Partikels

Er zijn nog veel meer nootjes, vruchtjes, zaden en dergelijke waar een karper in is geinteresseerd. Denk maar eens aan alle soorten nootjes die je in de supermarkt tegenkomt, maar vooral ook aan de natuurlijke dingen die in de toco of notenwinkel liggen. Veel van deze partikels en aassoorten zijn voor de karper zeer interessant, dus een keer proberen kan geen kwaad.

Denk aan de volgende verschillende aassoorten:

 • Bramen
 • Hondenbrokken
 • Bonen (zwarte oogbonen, nierbonen etc)
 • Kersen
 • Pistachnootjes
 • Pinda’s
 • Rozijnen

Tips?

Aangezien ik natuurlijk ook niet alles weet kan het zijn dat er karpervissers zijn die met andere partikels hun voerstek opbouwen. Ik hoor het graag, zodat ik en de mede lezers hier van kan meeprofiteren. U kunt een reactie hier een reactie achterlaten.

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Stefan Vervoort

URL: http://twitter.com/divitodesign

Beschrijving: love football, enjoy design, interesting video, shoot photos, write blogs, catch carpers, keep chilling. @divitodesign.

9 Comments

 1. Seth zegt:

  En als je stek 20m uit de kant is, hoe wil je daar tijgernoten krijgen zonder voerboot of spod hengel?

  • Hey Seth. Dat wordt natuurlijk een stuk lastiger. Het is zeker niet mogelijk om dichterbij te komen? Met een boiliepijp haal je het zeker ook niet? Anders wordt het toch tijd om misschien een stek dichterbij te kiezen of om een rubberbootje te gebruiken. Als ik ergens niet bij kan komen en ik moet en zal op die plek vissen gebruik ik ons bootje.

 2. Leon Gijtenbeek zegt:

  Hallo luitjes,

  leuk forum,ff een ander antwoord op de vraag van Seth.
  Je kunt het ook met droogvoer doen,nat maken en dan bollen van maken,met tijgernoten ertussen en gooien maar.Nog een tip,je kunt ook de tijgernoten in een plastic bekertje invriezen,en als je gaat voeren snij je het bekertje kapot enz.

  MVG Leon.

 3. ryan zegt:

  Heewj,

  Moet je is Tom Poes brokken gebruiken.
  (die uit een grote gele met groene zak) is geloof ik 1,40 per 3 kilo :)

  • Bedankt voor de tip, ik zal eens kijken. 1.30 voor 3 KG is ook nog eens niet duur!

   Mais uit de winkel kan natuurlijk altijd; maar dat is een heel stuk duurder dan het zelf maken. Maarja, het is maar net waar je zin/tijd/geld voor hebt :)

 4. ryan zegt:

  o,ja,

  over je Mais Stukje

  je kan je mais tog ook gewoon uit de winkel halen en gelijk gebruiken??

  doe ik al jaren …..

 5. [...] Zo kan de karper meer aas eten, terwijl het ook makkelijk te vinden is. Wateroplosbare pellets en partikels zoals hennep, duivenvoer en mais doen het altijd [...]

 6. en wat nou als je mais mixed met duivenvoer en nog wat kikkererwten toevoegd? ik bedoel of je al deze partikels arpart van elkaar moet voeren of dat je zelf een unieke mix moet brouwen?

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!