Beginnen met Karpervissen: Het Materiaal

november 5, 2009 7 Reacties →

Je wilt beginnen met het vissen op karper. Dat is een goed teken, maar je weet nog niet precies hoe je moet beginnen.

Het kan zo zijn dat je al ervaring hebt met vissen op andere soorten zoals voorn, snoek of brasem. Deze vissers weten misschien al een beetje wat er allemaal nodig is, maar er zijn ook mensen die uit het niets beginnen. Zij zullen veel moeten leren over het materiaal, de stekken, onderlijnen en aas; kortom het karpervissen.

Dit gaat in deze “Beginnen met Karpervissen” serie op Nachtvissers.nl allemaal aan de orde komen.

Beginnen met Karpervissen: Het Materiaal

Karpervissen kan je niet met je handen en voeten alleen; je zal er het nodige materiaal voor nodig hebben. Niet elke materiaal dat je in de viswinkel tegenkomt is echter even nodig voor de beginnende karpervisser.

Dit zijn materialen die je zeker nodig hebt als je wilt beginnen:

 • Hengel(s) - Dit lijkt me logisch; je hebt een hengel nodig om te vissen. Het hoeven natuurlijk nog niet gelijk de duurste hengels te zijn: een oude hengel van een andere karpervisser kan goed. Vaak wordt er gevist met 2 hengels, maar dit is niet gelijk nodig.
 • Molen(s) – Een molen met slib is een apparaat dat ervoor zorgt dat je de vis kan binnendraaien. Zou je zonder molen vissen (zoals op voorns) breekt je lijn gegarandeerd wanneer je een vis aan de lijn hebt; de karper is namelijk een hele sterke vis.
 • Steunen – Steunen zijn nodig om de hengel op te leggen, zodat je niet heel de dag met de hengel(s) in de hand zit. Zo zorg je er ook voor dat de vis niet zomaar de hengel mee het water kan insleuren.
 • Piepers – Piepers zijn in het begin niet echt nodig, maar zeker weten heel handig. Een pieper geeft een scherp geluid af als de lijn van de hengel beweegt. Zo merk je (ook midden in de nacht) wanneer een vis aan haak zit.
 • Schepnet – Een schepnet is geen overbodige luxe wanneer je op karper vist. Karper zijn namelijk sterke en over het algemeen grote vissen. Die krijg je niet zomaar op de kant zonder schepnet.
 • Onthaakmat – Een onthaakmat is nog niet verplicht, maar dat zou wel moeten. Een onthaakmat zorgt er namelijk voor dat zodra je de karper op de kant hebt je hem niet beschadigd. Zo kan de karper zacht liggen en na de foto direct weer terug in het water.

Karper Hengel

Als je deze materialen hebt aangeschaft of geleend kan je bijna naar de waterkant vertrekken. Je hebt nou echter alleen je de materialen die op de kant blijven als je aan het vissen bent. De volgende materialen heb je nodig om het aas in het water te krijgen:

 • Hoofdlijn – Hoofdlijn is nodig om de spoel die op de molen zit mee vol te rollen. Dit moet een lijn zijn die sterk is en niet met het minste of geringste breekt. De karper is natuurlijk zeer sterk, dus is het belangrijk dat je een redelijk dikke en rekbare lijn hebt. Voor de beginnende karpervisser is een 30 honderdste nylon hoofdlijn aan te bevelen. Op nylon zit veel rek en doordat het een redelijk dikke lijn is zal die ook niet zomaar breken.
 • onderlijn

 • Onderlijn – Een onderlijn (of rig) is zeer belangrijk; dit is namelijk het gedeelte waar de haak aanzit en waar de karper dus aan vast zit. Het is belangrijk om de onderlijn goed te maken. Voor de beginnnende karpervissers zijn er volop videos beschikbaar die laten zien hoe je eenvoudig een basis onderlijn kan maken:
 • Lood – Lood is nodig om je onderlijn fatsoenlijk op de bodem van het water te laten liggen, ander zou die gaan drijven. Ook zorg je er zo voor dat de karper zichzelf aanslaat. Er is allerlei soorten lood te verkrijgen in verschillende maten. Ik raad je aan om een loodje van rond de 70 tot 100 gram te vissen.
 • Aas – Er is met heel veel verschillende soorten aas karper te vangen. De ene werkt beter als de andere, maar dat is een kwestie van experimenteren. Vooral voor de beginnende karpervisser zou ik aanraden om het simpel te houden. Zachte mais uit blik, boilies uit de viswinkel of een simpel broodkorstje zijn zeker effectief.

Nu heb je alle materialen bij elkaar en is het tijd om alles in elkaar te zetten. Als je de hoofdlijn op de molen hebt gedraaid, je onderlijn en lood hebt bevestigd en het aas op zijn plaats zit, is het tijd om te gaan vissen!

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Stefan Vervoort

URL: http://twitter.com/divitodesign

Beschrijving: love football, enjoy design, interesting video, shoot photos, write blogs, catch carpers, keep chilling. @divitodesign.

7 Comments

 1. Ulin Michiel zegt:

  goede uitleg.

  Ik ben nog maar 13 jaar en wil karpervissen!
  woon in west-vlaander en heb een visput in mijn gemeente !

  ik wil graag beginnen vissen op karpers maar ik ken er nog NIETS van !
  heb wel al op forel & witvis gevist.

  Als je zo’n karper materiaal wil kopen hoeveel kost je dat dan ?

  • Hey Ulin, bedankt voor je reactie. Je kan bij de meeste hengelsportzaken een goedkope set kopen (2 hengels + 2 molens + lijn). Deze zijn meestal rond de 100 euro. Ook ben je aan de rest van de spullen nog zo’n 100 euro kwijt, als je het goedkoop wilt houden. Je kan natuurlijk zoveel geld uitgeven als je zelf wilt, maar als je goedkoop koopt zit je denk ik rond de 200 euro. Succes met vissen en laat eens weten hoe het gaat!

   Groeten, Stefan

 2. micha zegt:

  Hoi stefan,

  Heb vroeger wel eens gevist op karper maar op amateur gebied , heb inmiddels alles nu voor karper , hengels molens enz maar er is maartje …
  Er is overal wel iets te vinden over onderlijnen(rigs) maar nergens iets duidelijks over vast en schuiflood , bevestiging e.d .
  Wat ik nou zou willen weten is wat heb in nu nodig NA de hoofdlijn , en hoe je het lood bevestigd zowel vast als schuiflood .

  Alvast bedankt

 3. nog meer tips om onderlijnen te maken en hoe knoop ik ?? safety rigs enzz..
  kijk eens op
  http://www.esvsupplies.nl/carpalley/how%20to%20use%20carpalley.pdf
  er staat van alles in voor zowel de beginner als gevorderde visser

 4. jordi zegt:

  hoi stephan ik ben 15 jaar ik heb een set gekocht voor 100 euro zoals hengels 3.60m freerunner molens steunen piepers swingers maar wat vinden karper lekker ik heb al met zoveel verschillende boilies gevist maar nooit 1 gevongen kun je mij daar info over geven?

 5. Stijn zegt:

  Ik wil ook op karper beginnen. Mijn broer doet het ook al, ik heb een vraag over het merk X2 heeft X2 kwaliteit?

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!