Dezelfde Karper Dubbelen: Redenen & Tips

oktober 13, 2009 0 Reacties →

Hoe kan het nou dat als er op een karperwater waar een groot bestand rond zwemt, toch vaker die ene vis op de kant komt dan de anderen? Je weet dat die andere vissen er ook zwemmen, maar steeds presteert die ene vis het om steeds weer gevangen te worden.

Er zijn dan ook genoeg verhalen bekend van vissers die een bepaalde vis een aantal keren per maand, per dag of een aantal keer in het uur durfde te vangen. Dit is natuurlijk uitzonderlijk en niet altijd even gewenst. Stel nu dat je die vis al 10 keer op je mat hebt gehad is de lol van die vis ook wel een beetje verdwenen als je weer die vis vangt.

Sjors met 30 Pond spiegel. Twee weken eerder gevangen door mij.

Wat zijn nou de redenen voor het dubbelen van bepaalde karpers? Ik kan een aantal redenen opnoemen:

  • Aasvoorkeur – De ene vis vindt dat aassoortje lekker, de andere vis weer een andere bol of partikel. Het zou dus kunnen zijn dat die ene vis jouw aas wel heel erg aantrekkelijk vind en steeds blijft terugkomen omdat dat ‘ie het niet kan weerstaan.
  • Hardleers – De ene vis is de andere niet. Dat bleek uit de vorige reden, maar dit zal ook komen door de “slimheid” of het “IQ” van de karper. Zo zal de ene vis een hoger “IQ” hebben als de andere en dus sneller doorhebben dat een aassoort gevaarlijk is. Een ezel stoot zich niet drie keer aan dezelfde steun. Sommige karpers dus wel.
  • Karpers met mankementen – Zoals je zelf wel zal merken als je weleens (of vaak) een karper dubbelt, dat je soms te maken hebt met karpers met mankementen. Misschien zijn deze karpers minder ontwikkeld of kunnen ze moeilijker aan voedsel komen o.i.d.

Je hebt nou een aantal redenen gehoord over waarom karpers zich nou steeds in jouw aasje vergissen. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat er niet steeds dezelfde karper op de kant komt, maar wat vaker een andere karper. Leest u verder.

Experimenteren is het codewoord. Experimenteren is, zoals ik al vaker heb aangegeven, heel belangrijk om je visserij te verbeteren en nieuwe tactieken te proberen. Zo kom je langzaamaan steeds meer te weten en weet je beter op bepaalde wateren en situaties te reageren.

Zo ook met het vangen van steeds dezelfde vis. Vaak zal je merken dat je deze vis op hetzelfde aas, hetzelfde onderlijntje of voerstrategie vangt. Probeer dan eens wat anders! Probeer eens met partikels te vissen, een snowman aan je onderlijn of korter/langer met ander aas voor te voeren.

Dit zal in ieder geval andere resultaten opleveren. Misschien vang je nu juist minder, of misschien beter. Vang je minder, probeer je weer iets anders. Het is en blijft een kwestie van experimenteren. Je zal in ieder geval wat minder diezelfde, bijna irritant wordende karper, vangen.

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Stefan Vervoort

URL: http://twitter.com/divitodesign

Beschrijving: love football, enjoy design, interesting video, shoot photos, write blogs, catch carpers, keep chilling. @divitodesign.

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!