Gewichten van Karper – Is dit Belangrijk voor de Sport?

oktober 11, 2009 1 Reacties →

Heel veel karpervissers krijgen landelijke faam en roem als zij een extreem zware karper op hun onthaakmat landen. Zo willen ze allemaal de grootste vis vangen om te laten zien hoe goed ze kunnen vissen. Maar is het gewicht van deze karpers eigenlijk wel zo belangrijk?

Natuurlijk is het leuk om een wat grotere karper te vangen, dat is de sport. Maar dan alleen als er met de kleinere vissen ook netjes wordt omgegaan en ook hier voldoening uit te halen is. Zo vang je misschien een 35+ ponder in een seizoen, en een tiental meer 15-20 pond vissen.

Blijven deze vissen ook leuk als in elk karperblad dat je openslaat een 40+ ponder te zien krijgt?

Voorop staand natuurlijk, dat ook de karpervissers uit deze bladen de kleinere vissen vangen. Vaak hebben ze er net zoveel plezier in als het vangen van een zwaardere karper. Alleen wordt er in mijn ogen een verkeerd beeld geschetst tegenover de lezers van deze bladen.

Net zo leuk, toch?

Het zijn vaak jongeren die beginnen met karpervissen, en die zijn geïnteresseerd in deze karperbladen. Als zij net zijn gestart is het leuk om te zien dat er zulke bakbeesten bestaan, maar zal het vangen van deze vissen een heel ander verhaal zijn, en voor velen van deze jongeren nooit gebeuren. Ook zullen ze denken bij een vangst van een 21 ponder dat deze karper ‘toch niet zo bijzonder is’. Ze worden eigenlijk al een beetje verpest voordat ze begonnen zijn.

In mijn bescheiden mening moet er dus niet zoveel worden gefocused op de gewichten van deze vissen, maar is het veel verstandiger om bijvoorbeeld heel duidelijk uit te leggen hoe er moet worden gevist. Ook zou het wel eens leuk zijn om de kleinere vissen voorbij te zien komen, waarbij ook de visser zelf zeer geamuseerd is met de vangst.

Zo zouden de huidige generatie, maar vooral de toekomstige generatie karpersvissers veel meer over het karpervissen leren, en het belangrijkste, ze veel meer lol halen uit elke vis die ze kunnen vangen.

Dit zou de hobby karpervissen alleen maar ten goede komen, denk ik.

Ps. Natuurlijk is het fantastisch als er een prachtig bakbeest op de mat komt, dus ga vooral door met het vangen van zo’n groot en zwaar mogelijke. Vergeet alleen niet te genieten van de kleinere vissen onderweg!

Reageren kan natuurlijk altijd.

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Stefan Vervoort

URL: http://twitter.com/divitodesign

Beschrijving: love football, enjoy design, interesting video, shoot photos, write blogs, catch carpers, keep chilling. @divitodesign.

1 Comment

  1. Hoi mannen
    Ik ben van vis vereniging esox.ik zou graag van julie site een paar tip op onze site hsv-esox willen zetten deze site hebben wij pas laten maken en willen graag de jeugd op een verandwoordelijke manier aan het vissen krijgen.
    Het artikel van Stefan Vervoort spreekt mij erg aan
    gr kees van der vaart

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!