Karpersoorten in Nederland

augustus 17, 2009 1 Reacties →

In Nederland zijn er een aantal soorten die men kan aantreffen in de wateren. Een groot aantal van deze vissen worden vandaag besproken.

Boerenkarper

De wilde variant van de karper is de boerenkarper, een echte vechter! Alle karpersoorten zijn ontstaan uit deze soort. De boerenkarper word veel langer dan de schubkarper en heeft veel meer strijdlust dan de gekweekte schubkarper.

Lederkarper

De zeldzaamste karpersoort is de lederkarper, ook wel de naaktkarper genoemd. Die naam komt niet uit het niets, maar omdat de lederkarper helemaal geen schubben heeft. Op de plekken waar geen schubben zitten voelt de huid net aan als leer: vandaar ook zijn naam. Deze soort wordt in Nederland niet gekweekt  en komt daarom bijna niet voor in ons land.

Schubkarper

Een van de bekendste karper waar elke karpervisser wel eens van heeft gehoord is de schubkarper. De schubben van een schubkarper zijn gelijkmatig over het hele lichaam van de karper verdeeld. Dit is een sterke karper, en is dus zeer leuk om te vangen.

Spiegelkarper

De daarna bekendste soort is toch wel de spiegelkarper, ik zelf vind het de mooiste soort om te vangen op de rijen karper na. De schubben van een spiegelkarper zijn variërend in grootte en her en der verspreid over het lichaam.

Rijenkarper

Mijn favoriet is de rijenkarper. De rijenkarper word veel minder vaak gevangen dan bijvoorbeeld de schub- of de spiegelkarper. Daardoor blijft het leuk om die vis juist wel af en toe eens te vangen. De rijenkarper is makkelijk te herkennen aan 1 grote lijn of rij schubben over zijn lichaam, vandaar ook de naam rijenkarper.

sjors-2007-32

Graskarper

De graskarper is een vis die wat minder voorkomt in de wateren waar ik zelf vaak vis. De graskarper heeft een torpedoachtig lichaam waardoor die erg sterk is. Ook is de vis handig in sloten of kanalen waar veel groen in zit, daarom worden ze ook vaak gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen overdadig groen van de waterplanten.

Graskarper

Kroeskarper

De kroeskarper is een heel hoge karper die niet groter word dan 55 cm. Deze soort karper wordt nog steeds vaak verward met de giebel. In tegenstelling tot de giebel heeft de kroeskarper geen neus en geen bekdraden. Het voedsel van de kroeskarper bestaat voornamelijk uit kreeftjes en waterplanten, en hij komt veel voor in ondiepe plassen.

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Sjors Willemse

URL: http://nachtvissers.nl

Beschrijving:

1 Comment

  1. otaku zegt:

    En de koikarper….wordt tegenwoordig ook steeds vaker gevangen :)

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!