Karpervissen in de Herfst

oktober 20, 2009 4 Reacties →

De herfst is alweer een tijdje begonnen en dus zal er weer anders gevist moeten worden als in de zomer. De herfst staat bekent als de beste vis periode van het jaar.

Maar hoe kan je nou het beste vissen in de herfst? Het beste is om veel en grof te voeren en een paar plekken op het water bij te houden waar je de komende tijd op wilt gaan vissen. Om in de winter nog een goede lopende plek te kunnen krijgen op een nieuw water is al veel lastiger als wanneer je in de herfst al begint om die plek bij te houden door goed en regelmatig te voeren.

Waar we in andere jaargetijden nog voorzichtig moeten doen met voeren mogen we in de herfst gek gaan doen, want teveel zal je in de herfst niet zomaar voeren. In de herfst vreten de vissen zich namelijk vol om vetreserves te krijgen voor in de winter.

Voer vooral op de plekken waar jij de vis verwacht, de vis kan je nu nog overal in het water vinden maar zodra het water temperatuur onder de 10 graden komt zal de vis naar de diepere plekken van de plas trekken. Als de watertemperatuur onder de 10 graden komt zullen de vissen minder actief gaan worden. Vissen zijn koudbloedige dieren dus hebben ze dezelfde temperatuur als het water, ze gebruiken weinig energie en hebben dus ook weinig voedsel nodig. Dus zal er veel minder moeten worden gevoerd als de watertemperatuur de 10 graden grens heeft bereikt.

Ook zal er meer worden geblankt in deze tijd als de watertemperatuur onder de 10 graden komt. De diepere plekken zijn dan het warmst en dat vind de karper natuurlijk fijner dan de koude plekken. De karper zal de hele winter op de diepere plekken blijven totdat de temperatuur in het voorjaar weer omhoog gaat, dan begint de paaitrek zoals ze dat noemen. Dan zoekt de karper weer de ondiepere begroeide stukken van het water op, om op zoek te gaan naar voedsel en zal er ook weer meer gevreten worden door de karper.

Kortom in de herfst zijn de karpers goed op gewicht en vreten zich vol voor in de winter. Dus: goed voeren, Plekken goed bijhouden, goed aankleden en niet opgeven door het rotweer. Als je de goede plekken hebt gevonden zal je sessies meemaken die je in de zomer niet hebt gehad!

herfst

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Sjors Willemse

URL: http://nachtvissers.nl

Beschrijving:

4 Comments

 1. Goed artikel Sjors. Hopelijk maken wij vrijdag zo’n gekke nacht mee!

 2. Hennie zegt:

  Mooi artikel, snap ik dat jullie vrijdag weer willen vissen. Blijft spannend!

 3. dirk_grinsven@hotmail.com zegt:

  mooie site hoor.
  wat voor boullies raden jullie aan in de herfst te gebruiken op een flinke wetering?

  • bedankt man! voor in de herst maakt het niet zo heel veel uit met welke boillies je vist, als je maar goed voert en het liefst paar keer voorvoere natuurlijk. je kan ook met een snowman gaan, dus een boillie met daarboven een pop upje.

   Succes ermee!

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!