Oppervlakte Vissen: Tips voor een Beter Resultaat

juni 19, 2010 6 Reacties →

In de lente en de zomer is het – als het een beetje meezit – lekker warm. De zon schijnt en het water is flink op temperatuur gekomen. Heerlijke tijden kun je beleven aan de waterkant. Maar niet alleen wij genieten van het weer, ook de karpers.

Karpers vinden het lekker om te zonnen. Zeker in de kleine, smalle slootjes liggen de karpers in de bovenste laag van het water te rusten en te chillen. Het mooie is dat ze ook te vangen zijn door middel van oppervlakte vissen. Oftewel, met een haakje en een broodkorstje.

Maar hoe doe je dat nou precies en hoe krijg je de beste resultaten? Hieronder staan een aantal tips voor het oppervlaktevissen.

 • Montage – Eigenlijk gebruik je voor het oppervlakte vissen alleen een haak. Niks speciaals, gewoon een haakje dat stevig vast zit aan de hoofdlijn. Je hebt geen onderlijn materiaal nodig, omdat het belangrijk is om je montage zo licht mogelijk te maken. Zo blijft het aas en lijn drijven en heeft de karper er geen last van.
 • Aas keuze – Aan je haak kun je verschillende, drijvende aassoorten hangen. De meest bekende is natuurlijk de broodkorst, maar hondenbrokken werken ook goed.
 • Droge korst – Zorg dat je – voordat je ingooit – begint met een droog stukje brood aan je haak. Een korst blijft namelijk niet zo lang aan de haak hangen, en het kan dus gebeuren dat het korstje er snel af valt als ‘ie nat is.

17-05-2010
Oppervlakte vissen kan mooie resultaten opleveren

 • Observeren – De kunst van het oppervlaktevissen is het observeren. Je moet de karper zien liggen, en anders proberen ze te vinden. Met mooi weer liggen ze in kleine slootjes altijd wel ergens, dus het is zaak dat je ze vindt en je hengel op de goede plek ingooit.
 • Geruisloos – Stil zijn aan de waterkant is heel belangrijk. Omdat de vissen ongestoord bovenin liggen kun je – als je stil bent – ze tot heel dichtbij benaderen. Het is dan makkelijker ingooien, en het maakt het korsten een stuk spannender!
 • Voeren – Heb je een karper gevonden, of heb je het idee dat er karper in de buurt zit, probeer eens te voeren. Geen kilos tegelijk, maar 2 of 3 broodkorstjes erbij. Doe je dit op een aantal plekjes kun je een beetje kijken waar de actievere karpers rondhangen. Die zijn te vangen.

Voor allerlei extra informatie over het oppervlaktevissen verwijs ik graag naar het interessante artikel Oppervlaktevissen op de online karperwereld.

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Stefan Vervoort

URL: http://twitter.com/divitodesign

Beschrijving: love football, enjoy design, interesting video, shoot photos, write blogs, catch carpers, keep chilling. @divitodesign.

6 Comments

 1. Mitchell Sampey zegt:

  dat was ook meteen in de pratijk getest:P

 2. Mitchell Sampey zegt:

  maar tog is de echte korstvisser nog onze kleine nino :P

 3. Kayakvisser zegt:

  Een mooi stukje over een prachtige visserij!
  Ik zelf vis met de vlieghengel in het voorjaar op karper. Eigenlijk is dit precies het zelfde als dat je hier beschrijft. Alleen vis ik niet met een korst maar meer een imitatie hiervan.

  Mijn best vangende “vlieg” is een Carpbol of een boord imitatie van schapenwol. Deze blijven niet drijven maar zinken heel traag af naar de bodem.

  Dit is echt dodelijk voor karper, en een prachtig gezicht hoe een karper zich omdraait en langzaam de “vlieg” oppakt.

  Oppervlakte vissen voor karper is één van de mooiste visserijen.

  Groet,
  Auke a.k.a Kayakvisser

 4. jules zegt:

  als je met de korst vist kun je de korst vast maken op de haak met een klein strak elastiekje dan blijft de korst langer zitte ik gebruikte altijd de elastiekjes van me zusjes bugel :P

  ltrz

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!