Welkom op Nachtvissers.nl!

De website heeft veel voor karpervissers te bieden! Aan de linkerkant vindt je categorieen met informatie die interessant zijn voor beginnende en ervaren karpervissers. Ook bieden wij hoge kwaliteit karper aas aan in onze webshop, houden we een logboek en foto album bij van onze vangsten en zijn er reactie mogelijkheden genoeg.

Tips voor het Karpervissen in de Winter

oktober 9, 2009 1 Reacties →

De mooi-weervissers zullen het vanaf het eind van de herfst af laten weten. Dat betekent dat het een stuk minder druk wordt aan de waterkant, en er dus minder verschillende soorten aas in het water ligt. Dit heeft zijn voordelen. Toch zal het voor de beginnende wintervisser een stuk lastiger zijn om een karper aan de kant te krijgen dan in de zomer.

Je krijgt namelijk met een heel ander weerpatroon, leefomstandigheden en karper-gedrag te maken, die je niet gewend bent van het voorjaar of de zomer. Hier zul je dus je visserij op aan moeten passen en gebruik maken van deze andere situaties.

28 pond spiegel

Om je op weg te helpen om toch goede resultaten te boeken in het najaar en de winter volgen hier een aantal bruikbare tips.

Zorg goed voor jezelf.

De weersomstandigheden verslechteren, en dat is een reden waarom veel vissers niet meer zo makkelijk naar het water gaan. Het is daarom zeer verstandig om jezelf goed aan te kleden en voor te bereiden op de slechte, natte en koude nachten die kunnen komen.

Zo is het belangrijk om de warmte die je lichaam produceert zo lang mogelijk vast te houden. Je kan hierbij denken aan de volgende materialen:

 • Muts: 50% van de lichaamswarmte die verloren gaat, gaat via het hoofd verloren. Zorg ervoor dat dit tot het minimum wordt beperkt.
 • Dikke jas: Spreekt voor zich.
 • Goede tent: Een goede, waterdichte tent is belangrijk omdat als eenmaal je spullen nat en koud zijn, je ze niet zomaar warm krijgt.
 • Lees dit wintervis-materialen lijstje ook eens door.

Begin de Winter op een Water dat je kent

Om wat vertrouwen te kweken voor de rest van de winter is het belangrijk dat je de eerste nachten op een water gaat vertoeven waar je bekent bent. Je weet dan al een aantal dingen van die water en kan makkelijk een vis vangen. Zo blijf je gemotiveerd zodat je in de winter blijft vissen. Het is namelijk best lastig om in de ijskou 5 nachten te blanken en heb je de volgende keer geen zin meer om naar de waterkant te gaan.

Voeren

De stofwisseling van een karper gaat in het najaar en de winter veel langzamer dan in de zomer. Dit komt omdat de watertemperatuur een heel stuk is gedaald. Een langzamere stofwisseling zorgt voor minder verbranding, en dus heeft de karper minder voedingsstoffen nodig om te overleven. De karpers zullen dus veel minder en korter azen.

29 pond schub.

Karpers Opzoeken

In de zomer hebben de karpers veel meer honger en zullen ze ook veel actiever naar voedsel op zoek zijn. Het is altijd goed om de karper op te zoeken, maar het geen ramp als dit niet lukt. In de winter daarentegen is dit wel van groot belang om te weten waar de karpers zich voeden. Dit natuurlijk in verband met de lage stofwisseling en de mindere mate waarin karpers eten.

Aastijden onderzoeken

In de winter hebben karpers veel vaker een vaste routine. Zo zullen ze op bepaalde, korte periodes van de dag gaan eten. Het is de bedoeling dat jij op die momenten je kans grijpt, omdat je op andere tijden een veel kleinere kans hebt op azende vissen.

Het is dus een goede methode om een aantal nachtjes achter elkaar te vissen, veel verschillende stekken te vissen en goed de tijden bij te houden van eventuele aanbeten. Als dit op dezelfde stekken gebeurd en rond de zelfde tijd, weet je dus voor de volgende keer wanneer jij je rig in het water moet hebben liggen. Hierna hoef je minder lang in de kou te zitten omdat je weet wanneer ze gaan azen.

Aassoorten

Zorg er voor dat je met goede aassoorten vist, zeker in de winter. Het is namelijk het geval dat je zomerboilie heel anders is opgebouwd als je winter boilie. Omdat de karper in de winter minder voedingsstoffen nodig heeft, zal een winter-boilie ook minder zware eiwit-rijke ingrediƫnten bevatten. Hierdoor kan de karper meer boilies eten voor ze vol zitten. Je hebt dus meer kans dat als een karper gaat azen op jouw magere voerplek, de karper ook jouw aas verorberd.

In de winter zijn een aantal aassoorten bij mijn weten redelijk tot zeer effectief:

 • Scopex boilies
 • Zoete boilies
 • Kleinere +- 12mm boilies
 • Mais
 • Fluor Pop-ups
 • Pop-ups (met eventueel dips)

Denk er ook eens goed over na hoe een karper in de winter zou reageren op je onderlijn, je aas en strategie.

En natuurlijk is het belangrijk je ogen goed open te houden tijdens het vissen en nieuwe dingen te blijven proberen als een methode niet zo lekker loopt.

Blijven vissen dus.

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Stefan Vervoort

URL: http://twitter.com/divitodesign

Beschrijving: love football, enjoy design, interesting video, shoot photos, write blogs, catch carpers, keep chilling. @divitodesign.

1 Comment

 1. nico zegt:

  leuk stukje informatie,ik ben dit jaar voor het eerst aan het vissen op karper in de winter. tot nu toe heb ik nog geen run gekregen,maar ik vis ook op een enorm groot en diep water met stroming en scheepvaart. er moet hier echter enorme karpers rondzwemmen die ook nog eens heel sterk zijn. ik vroeg me af of het in de winter mischien ook goed is om met natuurlijk aas te vissen omdat ik tot nu toe geen resultaat heb op boilies en mais etc. ik dacht eraan eens met bvb wormen te gaan vissen ,ook ben ik niet zeker van mijn boilies ik ga nu eens met pop up vissen zoals ik las in jou artikel. in de zomer vang ik altijd goed karper ,het is zeker voor de beginnende winterkarpervisser geen gemakkelijke opgave om 1 van onze zoetwatervrienden aan de haak te slaan,toch geef ik het niet op. ik ga ook met zoetere boilies vissen gewoon alles proberen denk ik maar. als je nog een goede tip voor me hebt kwa aas of evt goede pelkken waar de karper zich kan ophouden hoor ik het graag . vrd groeten nico

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!