Is het Gebruik van Toplood Positief?

oktober 8, 2009 5 Reacties →

De laatste dagen heb ik eens flink nagedacht of een zogenaamd Toploodje wel zo positief is voor het karpervissen.

toploodEen toploodje is een klein loodje met een groot oogje aan de bovenkant. Als je dit toploodje gebruikt in je visserij wordt hij, zodra de rig op de juiste stek ligt, aan de hoofdlijn geklikt. Dit loodje laat je dan een eindje van je eigen kant in het water vallen, zodat je eigen hoofdlijn veel eerder het water in gaat. Zo zou je lijn strakker over de bodem liggen.

Aan het correcte gebruik van een toploodje zitten in mijn ogen een paar voordelen:

1. Lijn over de bodem. De karper zwemt dus niet zomaar tegen je hoofdlijn aan, en dit zorgt ervoor dat de karper niet gaat vermoeden dat er een rig tussen je aas ligt.

2. Minder hengeldruk. Zelfde argument als het vorige punt; het lijkt of er weinig of geen lijnen in het water liggen waardoor het lijkt alsof alle voerstekken veilig zijn. Er kan dus met meer hengels gevist worden op het water voordat de vangsten er op achteruit gaan.

3. Betere controle bij een run. Vaak liggen je hengels op een kleine afstand van elkaar in je steunen, en dit is ook het geval met de lijnen die het water in gaan. Mocht je nu een run krijgen met een vis die niet wil meewerken kan het zo zijn dat ‘ie door, over of onder de andere lijnen heen zwemt. 

Dit kan het risico hebben dat de andere rigs van hun plek komen, maar ook dat je de vis verspilt door knoopvorming of iets dergelijks. Bij het gebruik van een toploodje is dit niet het geval omdat de lijnen dicht bij de kant al naar de bodem gaan en vanaf daar geen karper meer in de weg zitten.

Dit zijn toch een aantal goede redenen die in mijn ogen niet zomaar aan de kant zijn te zetten. Vandaar dat wij de laatste tijd ook altijd met toploodjes vissen.

Toch zijn er ook een aantal (potentiële) nadelen aan het gebruik van een toploodje in je karpervisserij te koppelen. Leest u verder:

1. Lijn meestal toch niet strak over de bodem. Omdat je het toploodje vaak dicht bij de kant laat vallen leg je hem niet neer op het diepste punt. Zo zal het dus zijn dat de lijn vanaf het punt waar het toploodje ligt, alsnog recht door het water naar jouw rig loopt. Ligt je lijn nog niet recht op de bodem en liggen er alsnog lijnen door het water. Dit kan je proberen te voorkomen door je toploodje ongeveer op het diepste punt van het water te mikken.

2. Minder beetregistratie – Doordat het gemiddelde toploodje een redelijk gewicht heeft zal in het geval van aanbeet de beetregistratie minder goed zijn.

Ik denk dat het karpervissen met een licht toploodje die richting het diepste punt van het water wordt gemikt niet verkeerd is. Wel ben ik op mijn zoektocht door een berg leesvoer een aantal andere methodes tegengekomen die voor betere beetregistratie en minder zichtbare lijnen kunnen zorgen.

Nu ben ik zelf ook helemaal niet meer zeker over het gebruik van een toploodje.

Vandaar dat ik deze andere systemen eens onder de loep ga nemen en kijken of deze niet veel beter zijn. Het blijft een continue leerproces, en gelukkig zijn we nog lang niet aan het eind. Er blijven altijd dingen die je aan je visserij kan verbeteren. Dat blijkt.

Dus, Stay tuned voor een artikel over ‘flying-backlead’ systemen en slappe lijnen.

Mocht u commentaar hebben op dit artikel of iets willen toevoegen kunt u dit doen via het reactieformulier onder dit artikel of het nieuwe forum.

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Stefan Vervoort

URL: http://twitter.com/divitodesign

Beschrijving: love football, enjoy design, interesting video, shoot photos, write blogs, catch carpers, keep chilling. @divitodesign.

5 Comments

 1. Jannick zegt:

  Leuk stukje!!
  wat is je mening/ervaring met een combinatie van een flying backlead en een toploodje?

  groeten!!

  • Hey Jannick. Ik heb eigenlijk nog nooit een flying backlead gebruikt omdat ik altijd mijn lijnen uitvaar ipv uitgooi. Toch lijkt me een flying backlead met slappe lijnen een betere oplossing als het gebruik van een toploodje bij een flying backlead. Wat denk je?

 2. Jannick zegt:

  He Stefan,
  Wij varen de lijn ook wel uit! je flying backlead schuift dat gewoon naar achter tijdens het varen. Het is naar mijn mening nooit verkeerd om dat het te gebruiken met strakke lijnen. Je lijn ligt altijd wat strakker tegen de bodem rond je montage! lijkt mij??

  • Hey Jannick, denk dat het tijd wordt om die flying backleads te gaan proberen! Ja, een flying backlead zorgt zoiezo voor een strakkere lijn bij je montage, alleen wist niet dat het ook werkte met uitvaren, thanks. Groeten

 3. otaku zegt:

  Toplood vind ik persoonlijk het meest irritante en onzinnige wat er bestaat. Vaak genoeg problemen gezien bij vissers, waarvan tijdens de dril hun lijn weer eens in de knoop zit met toplood of nog erger heel wat wier wat eraan blijft hangen.

  Ik gebruik af en toe dan wel weer een flying backlead, ofwel in normaal Nederlands een schuifloodje met een speciale vorm.

  Wel of geen toplood of flying back loodje? Ligt een beetje aan de situatie! Flinke stroming in het water: Ja ….maar in alle andere situaties zie ik er niet zoveel voordeel in! Ik vis meestal op klassieke manier, dus met hengeltop naar beneden, richting het water en dat voldoet meestal wel :)

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!