Ontdekking van een Nieuw Karperwater: Waar Let je Op?

september 14, 2009 0 Reacties →

Een keer in de zoveel tijd ontdek je een nieuw water dat je zeer interessant lijkt om op te gaan karpervissen. Het ziet er altijd leuk uit, maar hoe kom je meer over dit water te weten zodat er gevist kan worden? Vandaag zal ik mijn methode uitleggen hoe ik zo’n nieuw water aanpak.

Er zijn een aantal punten waar op gelet moet worden.

  • Mogelijke Kampeerstekken
  • Bodemstructuur
  • Natuurlijk voedsel
  • Stekken
  • Karperbestand

Mogelijke Kampeerstekken

Op elke water waar karper zit en gevist mag worden zijn al voorlopers geweest. De kampeerplekken zijn al voor je gemaakt, en vaak zijn die goed uitgekozen met goed bereik over het water.

Als je je kampeerplek hebt gevonden, let dan vooral op het bereik over het water. Je moet de stekken op het water die je wilt bevissen wel kunnen bereiken, en het is ook zeker handig om dicht bij de weg te zitten. Zo kun je makkelijker de spullen op je plek krijgen zonder dat je een half uur moet sjouwen.

Bodemstructuur

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten over het nieuwe water is hoe de bodemstructuur in elkaar zit. Welke stukken van het water zijn diep en hoe diep zijn deze plekken en waar liggen mogelijke zandbanken. Zeer belangrijk is het om te weten waar grote verschillen zitten van dieptes in de bodemstructuur, zodat van daaruit de strategie kan worden bepaald.

Dit proces is noodzakelijk, en zal dus zo snel mogelijk moeten worden uitgevoerd. Hoe ga je dat doen? Degene met veel geld onder ons kunnen een dieptemeter gebruiken, maar er zijn natuurlijk veel kostenbesparende middelen.

Ikzelf gebruik altijd een goedkope roeiboot. Ik pak mijn onderlijn met lood vast en vaar naar de plekken toe die ik wil onderzoeken. Daar aangekomen neem ik steeds een meter lijn in mijn hand en laat het lood langzaam zakken. Het aantal meters dat nodig is om de bodem te bereiken is de diepte op dat punt. Zo is er een duidelijk beeld te scheppen van de dieptes van het water.

Een andere mogelijkheid is om te gaan duiken. Dit is heel interessant om een keer te doen omdat je dan de bodem echt van dichtbij kan bekijken, en misschien kom je ook nog een aantal karpers tegen. En dat is natuurlijk echt mooi.

Natuurlijk voedsel

Dit is geen makkelijk onderdeel, het achterkomen hoeveel natuurlijk voedsel er aanwezig en waar dit gevonden kan worden. Dit zijn namelijk natuurlijke voerstekken waar je in je strategie rekening mee kan houden.

Natuurlijk voedsel komt vaak van bomen en struiken af. Daar vallen blaadjes, nootjes, vruchtjes en bessen vanaf, en daar houd de karper wel van. Deze plekken zijn vaak te zien vanaf de kant.

11-09-09

Stekken

Op een water zijn er altijd stekken die goed lopen en stekken die minder goed lopen. Omdat het je eerste keer is dat je op het water komt is het zaak om zo snel mogelijk deze stekken uit te zoeken.

Dit kun je doen door met de lokale vissers een praatje te maken, maar je kan het ook zelf uitzoeken door een goede strategie te ontwikkelen door alle andere factoren die je te weten bent gekomen in praktijk te brengen. Zo leer je zelf op eigen houtje de strategie te bepalen.

Er kan worden gekeken naar wat je boven het water tegenkomt. Bosjes, overhangende bomen, inhammetjes, rietkragen en lelieveldjes zijn natuurlijk goede uitgangsposities om een kijkje te nemen. Kijk je op deze goed-uitziende stekken alleen wel verder als je neus lang is, het is niet zeker dat de bodemstructuur op deze plekken ideaal is. Het is dus best mogelijk dat op een iets afwijkende plek 5 meter verder op een iets minder uitziende plek, de situatie veel beter is. Het is dus belangrijk dat je met de stekken experimenteert.

Karperbestand

Het is zeer belangrijk om te weten of er wel karper op het water te vinden is. Vaak kun je dit aan de lokale visser vragen, die vist er al veel langer en kent het water al wat beter. Die kunnen je vaak ook vertellen wat voor karper er zwemt en of ze er wel zwemmen.

Ook kun je op een zeer warme dag gaan kijken of je een aantal karpers aan het oppervlakte kan spotten. Karpers houden er namelijk van om te gaan zonnen met mooi weer. Zo kun je een idee krijgen van de vissen die er zwemmen.

Spot je er geen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk te beginnen met het uitkiezen van stekken en de lijnen uit te leggen.

Dit artikel is geschreven door:

Naam: Stefan Vervoort

URL: http://twitter.com/divitodesign

Beschrijving: love football, enjoy design, interesting video, shoot photos, write blogs, catch carpers, keep chilling. @divitodesign.

Please Respond and Give your Opinion

We use Gravatar to handle our avatars. Get one there!